Kan du baka ett bröd som är bra för jorden, havet och människan?

Vi efterlyser brödrecept som förbättrar jordens framtid!

Maaleipä-utmaningen är en kallelse till alla hemmabagare, skolor, bagerier och restauranger att utveckla brödrecept som förenar jordens, magens, människans och klimatets välmående. De bästa recepten utses i finalen som ordnas 21.9.2024 i Kellohalli i Helsingfors.

Varför?

Jordmånens och människans välmående hör ihop. Ensidig odling utarmar jorden och förorenar vattendragen. Dessutom är ensidig kost skadlig för tarmkanalen. Lyckligtvis är det vi som skapar förändring!

Hur?

Vi kan förbättra både jordens och människans hälsa genom att baka bröd av näringsrika råvaror som odlats med hänsyn till jordmånen. Sätt händerna i degen, låt din kreativitet flöda och skicka in ditt recept senast 1.9.2024.

Så här skapar du ett maaleipä:

Prova frimodigt näringsrika råvaror!

Välj mångsidiga, näringsrika råvaror: traditionella och ursprungliga sädesslag (t.ex. råg, spelt, emmervete, enkornsvete, havre, korn), växtproteiner, frön, nötter samt vilda växter och örter. En lista över rekommenderade råvaror hittar du här, men använd också din fantasi. Ju mer näringsrika råvarorna är, desto bättre är det för jorden, havet och människan.

Använd mjöl av god kvalitet!

Välj ekologiska och närodlade ingredienser. Försök hitta råvaror som producerats med odlingsmetoder som tar hänsyn till jordmånen, till exempel regenerativ odling. En lista över rekommenderade råvaror hittar du här, men undersök också ditt lokala utbud. Ju mer miljövänlig odlingen är, desto bättre är det för jorden och människan.

Skapa en mångsidig brödkultur!

Vi vill visa hur mångsidig den finländska befolkningen och brödkulturen är, och välkomnar därför bröd av alla slag och former i tävlingen. Skapa nya versioner av brödklassiker, hämta inspiration från olika kulturer eller hitta på något helt nytt! Ju mer nyskapande bakningen är, desto bättre är det för jorden och människan.

Läs mer om utmaningens anvisningar och regler (på finska och engelska)

Skicka ditt recept på finska eller engelska med det här formuläret.

IHME Helsinki 2024-verket Maaleipä utmaning är en tävling som ordnas av beställarorganisationen IHME Helsinki och Cooking Sections från London.