Terholätty

Terholätty

Suvi Tiihonen (Keuruu)

Tässä peltileivässä yhdistyvät käsitellyt tammenterhot, tattarijauho ja kuminan siemenet, jotka muodostavat ravinteikkaan ja ekologisen vaihtoehdon perinteiselle leivälle. Tammenterhot, joissa on noin 650 kcal 100 g:ssa, ovat jo pitkään olleet ravinnonlähde, ja ne korvaavat erinomaisesti yksivuotiset viljat ja tukevat metsäekologiaa.

Tammet sitovat hiiltä ja tarjoavat fossiilisista polttoaineista vapaan ravinnonlähteen. Tammet tuottavat ruokaa jopa satoja vuosia ja luovat näin merkittävää ruokaturvaa tuleville sukupolville.

Tällä hetkellä tammet ovat keskittyneet pääasiassa Suomen etelärannikoille, mutta lämpimämmät lämpötilat mahdollistavat tammien menestymisen myös pohjoisempana. Nyt olisikin paras hetki lisätä tammia kaikkialle Suomeen.

Tammet eivät tarvitse lannoitteita, mikä vähentää ravinteiden valumista ja parantaa ruokaturvaa. Tattari pehmentää tammenterhon voimakasta makua, ja kumina edistää ruoansulatusta. Tomaatilla ja kesäkurpitsalla täytetty leipä säilyttää kauden maut talven yli, jos leipää kuivataan säilöön. Pähkinänjalostaja Jussi Mattilan inspiroimassa reseptissä käytetään kerättyjä raaka-aineita ruokavalion monipuolistamiseksi ja viljelymaihin kohdistuvan paineen vähentämiseksi.

Suvi Tiihonen ja Terholätty.
Kuva: Veikko Somerpuro.

Ainekset

4 dl käsiteltyjä tammenterhoja
2 dl luomutattarijauhoja
1 tl kuminansiemeniä
1 tl suolaa
3 dl vettä
1 tomaatti
1 kesäkurpitsa,
Auringonkukkaöljyä

Valmistusohje

Aloita tammenterhojen käsittelyllä syötävään muotoon ja leivontaan. Kerää ja kuivaa tammenterhot. Kuori terhot ja liota niitä vedessä n. 2 viikkoa, vaihtaen vesi aamuin illoin. Tämä käsittely auttaa poistamaan terhoista kitkeryyden liuottaen pois tanniinit, jonka jälkeen ne sopivat hyvin ihmisravinnoksi. Kun vesi on kirkasta ja kitkeryys terhoista on hävinnyt, ovat ne valmiita käytettäväksi. Voit joko kuivata terhot tai säilöä ne pakastamalla tai käyttää suoraan leivonnassa.

Aloita leivän leivonta lisäämällä tehosekoittimeen käsitellyt tammenterhot, vesi, suola ja kuminansiemenet. Sekoita hienoksi. Siirrä taikina tehosekoittimesta taikinakulhoon ja lisää tattarijauhot. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle pellille tasaiseksi ja ohueksi esim. 5 mm kerrokseksi.

Levitä auringonkukkaöljyä kevyesti leivotun leivän päälle lusikalla, näin saat samalla leivästä kauniin tasaisen. Seuraavaksi levitä päälle viipaloituja tomaatin ja kesäkurpitsan palasia. (Päälisissä voi huomioida satokauden antimet ja soveltaa ohjetta tältä osin oman maun mukaan.)

Paista leipä 225 asteessa n. 30 minuuttia. Leivän voi jättää uunin jälkilämpöön vetäytymään. Leivän voi syödä tuoreeltaan tai kuivata ritilän päällä, jolloin se säilyy hyvin. Tuhti leipä valmiilla päällysteillä sopii erityisen hyvin mukaan esim. retkille.

Resepti on mitoitettu pienelle uunille, joten reseptin voi hyvin kaksinkertaistaa, jolloin se sopii hyvin isompaan (ns.normaaliin) uuniin. Jos leivän leipoo paksummaksi, on hyvä paistoaikaa myös hieman lisätä.

Maaleipä-reseptit

Terholätty

Suvi Tiihosen herkullinen Terholätty Keuruun Ekokylästä sisältää vähemmän tunnettua ruokaa metsästä, liotettuja tammenterhoja, sekä tattarijauhoja, kesäkurpitsaa ja tomaattia.

Serenity-näkkileipä

Tiede- ja taidekokoonpano Serenityn härkäpapu-merilevä-kombucha-näkkileipä yhdistää perinteistä näkkileipää nyky- ja ikiaikaisiin, maaperästä huolta pitäviin raaka-aineisiin.

Kesäinen spelttileipä

Anne Kiurun juureen leivottu Kesäinen spelttileipä sisältää sekä spelttiä, hamppua että tattaria, joiden mausteeksi on poimittu myös ravinteikkaita villiyrttejä.

Puuleipä

Jani Anders Purhosen pettujauhoista leivottu sekä tammenterhoilla maustettu kuitupitoinen Puuleipä juhlistaa pettuleivän perinnettä ja ottaa kantaa viljelypellon biodiversiteettiin käyttämällä ainesosia, jotka voisivat olla olennainen osa ruokavaliotamme.

Suppilovahvero-levain

Suppilovahvero-levain on porvoolaisravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun kehittämä maukas hapanjuurileipä, jossa yhdistyvät syyskauden sienisadon löydöt ja laadukkaat luomuraaka-aineet kuten vähemmän tunnetuista viljoista tehtyjä jauhoja.

Yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voisimme tarjota kävijöille mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Verkkoselaimeen tallentuvat evästeet tunnistavat palaavat kävijät ja heidän kielensä. Lisäksi evästeet antavat meille tärkeää tietoa mm. siitä, mitkä sivut kiinnostavat kävijöitä.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömien evästeiden tulisi aina olla käytössä, jotta voimme tallentaa toiveesi kielestä ja evästeiden asetuksista.

Kolmansien osapuolien evästeet

Tämä sivusto käyttää Google Analyticsia kerätäkseen tietoa sivuston käytöstä, kuten kävijöiden määrästä ja suosituimmista sivuista. Pitämällä tämän evästeen käytössä autat meitä parantamaan sivustoa.