Kaura-pellavaleipä
Tekijä: Satu Engström (Lohja)
Tässä hapanjuurileivässä yhdistyvät kaura ja pellavansiemenet muinaisviljoihin spelttiin ja emmervehnään. Kaura ja pellavansiemenet tunnetaan niiden terveysvaikutuksista ja ekologisesta arvosta.
Yhdessä muinaisviljojen kanssa ne paitsi parantavat leivän rakennetta ja makua myös tukevat ruoansulatuskanavan terveyttä. Kauran viljelyyn Suomessa sopii hyvin viileämpi ilmasto ja kauran kestävyys vaihtelevissa kasvuolosuhteissa.
Koska ilmastonmuutos johtaa entistä arvaamattomampiin sääoloihin, kaura voi auttaa ylläpitämään vakaita satoja, mikä tekee siitä luotettavan viljelykasvin elintarviketurvan kannalta. Samoin pellavansiemen, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, on vähän lannoitteita ja vettä vaativa viljelykasvi, joka edistää uusiutuvampia viljelykäytäntöjä.
Molemmat viljelykasvit parantavat maaperän terveyttä viljelykierron avulla, mikä auttaa ylläpitämään biologista monimuotoisuutta ja vähentämään kemiallisten tuotantopanosten tarvetta. Hidas valmistusprosessi antaa tälle leivälle sekä makua että pitkän säilyvyysajan, mikä tekee siitä sekä käytännöllisen että energiatehokkaan.
Ainekset
150 g luomukaurahiutaleita
80 g pellavan siemeniä
750 g kiehuvaa vettä
200 g hapanjuurta
20 g hienoa merisuolaa
150 g Malmgårdin luomuemmerjauhoja (sihti)
150 g Malmgårdin luomuspelttijauhoja (sihti)
N. 700 g Malmgårdin Quarna- vehnäjauhoja
Valmistus
Aloita sekoittamalla yhteen luomukaurahiutaleet ja pellavan siemenet kulhossa. Kaada sitten niiden joukkoon 750 g kiehuvaa vettä ja sekoita. Hauduta seosta yön yli.
Seuraavana päivänä lisää 200 g hapanjuurta kaurahiutaleseokseen ja 20 g hienoa merisuolaa. Lisää joukkoon luomusihtiemmerjauhot ja luomusihtispelttijauhot. Tämän jälkeen lisää joukkoon hiljalleen n. 700 g quarna-vehnäjauhoja kunnes taikina saavuttaa halutun koostumuksen.
Kohota taikinaa 4-5 tuntia taitellen sitä kolmesti tämän ajan sisällä. Kun taikina on kohonnut, muotoile siitä kaksi pyöreää leipää, jotka laitetaan koreihin yöksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä lämmitä uuni 250 asteeseen. Paista leipiä ensin kuvun alla 15 minuuttia, sitten laske lämpötila 225 asteeseen ja paista vielä n. 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä tunti ennen leikkaamista ja nauttimista.
Maaleipä-reseptit
Terholätty
Suvi Tiihosen herkullinen Terholätty Keuruun Ekokylästä sisältää vähemmän tunnettua ruokaa metsästä, liotettuja tammenterhoja, sekä tattarijauhoja, kesäkurpitsaa ja tomaattia.
Serenity-näkkileipä
Tiede- ja taidekokoonpano Serenityn härkäpapu-merilevä-kombucha-näkkileipä yhdistää perinteistä näkkileipää nyky- ja ikiaikaisiin, maaperästä huolta pitäviin raaka-aineisiin.
Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä
Jella Bertellin Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä on oodi hapanjuurileivonnalle, joka hyödyntää monen kasvimailta rikkaruohona kitkettyä mutta herkullista villivihannesta.
Kesäinen spelttileipä
Anne Kiurun juureen leivottu Kesäinen spelttileipä sisältää sekä spelttiä, hamppua että tattaria, joiden mausteeksi on poimittu myös ravinteikkaita villiyrttejä.
Puuleipä
Jani Anders Purhosen pettujauhoista leivottu sekä tammenterhoilla maustettu kuitupitoinen Puuleipä juhlistaa pettuleivän perinnettä ja ottaa kantaa viljelypellon biodiversiteettiin käyttämällä ainesosia, jotka voisivat olla olennainen osa ruokavaliotamme.
Suppilovahvero-levain
Suppilovahvero-levain on porvoolaisravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun kehittämä maukas hapanjuurileipä, jossa yhdistyvät syyskauden sienisadon löydöt ja laadukkaat luomuraaka-aineet kuten vähemmän tunnetuista viljoista tehtyjä jauhoja.