Kuminakakku ”Itämeren kierros”

Kuminakakku ”Itämeren kierros”

Tekijä: Anna Luttinen (Helsinki)

Tässä leipäreseptissä yhdistyvät neljä keskeistä makua: hapan, rasvainen, makea ja suolainen. Hapanjuuritaikina antaa kirpeän pohjan, ja rypsiöljy lisää täyteläisyyttä. Hunaja, merisuola ja omenat antavat makeutta ja suolaisuutta, mikä luo monipuolisen makuprofiilin.

Leivässä on mukana kumina, joka on suolistoystävällinen mauste. Mielenkiintoista on, että Suomi on maailman neljänneksi suurin kuminan tuottaja, sillä pitkät kesäpäivät parantavat sen makua.

Itämeren rannoilla luonnonmukaisesti viljelty kesäkurpitsa lisää kosteutta ja rakennetta leipään. Kumina ja kurpitsansiemenet lisäävät ravintokuitua ja tukevat ruoansulatuskanavan terveyttä. Taikinan jakaminen pienempiin muffinssin kokoisiin annoksiin lisää pinta-alaa paistamisen aikana, jolloin taikinasta tulee maukkaampi. Tämä resepti ei ainoastaan edistä paikallisia, uusiutuvia ainesosia vaan myös lisää tietoisuutta maatalouskäytännöistä, jotka hyödyttävät sekä maaperää että ihmisten terveyttä.

Anna Luttinen ja Kuminakakku ”Itämeren kierros”.
Kuva: Veikko Somerpuro.

Ainekset

140 g spelttijuurta
450 g vettä
200 g kauralesettä (luomu)
500 g spelttijauhoja (luomu)
80 g mantelijauhetta
1/2 dl psylliumia
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
4 dl kesäkurpitsaraastetta
2 dl raastettua kotimaista omenaa
1 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl kuminansiemeniä
2 rl hunajaa
1 dl rypsiöljyä
1 dl kauramaitoa
13 g merisuolaa

Valmistus

Aloita sekoitamalla spelttijuuri, vesi ja kauraleseet isossa kulhossa. Lisää spelttijauhot, mantelijauhe, psyllium, pellavansiemenrouhe ja kuminansiemenet ja sekoita kunnes kaikki aineet ovat tasaisesti yhdessä.

Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, kurpitsan siemenet, hunaja, rypsiöljy, kauramaito ja merisuola ja sekoita kaikki tasaiseksi. Jätä kulho jääkaappiin yön ajaksi kostealla liinalla peiteltynä.

Seuraavana päivänä ota taikina jääkaapista ja jaa taikina rypsiöljyllä voideltuihin muotteihin, muffinssivuokiin tai kakkuvuokiin. Paista uunissa 200 asteen lämmössä. Pienemmät vuoat tai muotit paistuvat noin 30 minuutissa ja isomma vuoat 50-60 minuuttissa. Paista kunnes leipä on kullanruskea ja kiinteä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, jotta maut asettuvat.

Maaleipä-haasteessa Anna Luttisen kuminakakku sai ylimääräisen Leipäpajan erikoismaininnan. Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti:

Maaleipä-haasteen erikoismaininnan saa ainutlaatuinen leipä, jota tuomaristo kehui siitä, että se on melkein kuin ateria itsessään. Monipuolisen mikrobistonsa vuoksi se on erittäin ravitsevaa suolistolle ja sen ainesosien monipuolisuus on kiitettävää.

Maaleipä-reseptit

Terholätty

Suvi Tiihosen herkullinen Terholätty Keuruun Ekokylästä sisältää vähemmän tunnettua ruokaa metsästä, liotettuja tammenterhoja, sekä tattarijauhoja, kesäkurpitsaa ja tomaattia.

Serenity-näkkileipä

Tiede- ja taidekokoonpano Serenityn härkäpapu-merilevä-kombucha-näkkileipä yhdistää perinteistä näkkileipää nyky- ja ikiaikaisiin, maaperästä huolta pitäviin raaka-aineisiin.

Kesäinen spelttileipä

Anne Kiurun juureen leivottu Kesäinen spelttileipä sisältää sekä spelttiä, hamppua että tattaria, joiden mausteeksi on poimittu myös ravinteikkaita villiyrttejä.

Puuleipä

Jani Anders Purhosen pettujauhoista leivottu sekä tammenterhoilla maustettu kuitupitoinen Puuleipä juhlistaa pettuleivän perinnettä ja ottaa kantaa viljelypellon biodiversiteettiin käyttämällä ainesosia, jotka voisivat olla olennainen osa ruokavaliotamme.

Suppilovahvero-levain

Suppilovahvero-levain on porvoolaisravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun kehittämä maukas hapanjuurileipä, jossa yhdistyvät syyskauden sienisadon löydöt ja laadukkaat luomuraaka-aineet kuten vähemmän tunnetuista viljoista tehtyjä jauhoja.