Nokkolettu goes ”leipänen”
Kirsi Hakonen (Hämeenlinna)
Tässä nokkosleipäreseptissä yhdistyvät kerätyt kasvit ja ravitseva jyväsekoitus. Pääosassa ovat runsaasti rautaa sisältävät nokkoset. Hyvin satoisana, luonnonvaraisena ja monivuotisena kasvina nokkosta ei tarvitse viljellä, mikä vähentää maatalousmaan kuormitusta ja edistää kestävää ravinnonsaantia.
Hamppu lisää välttämättömiä aminohappoja sekä huomattavan määrän proteiinia ja kuituja, jotka tukevat ihmisen aineenvaihduntaa. Suomen ilmastoon hyvin sopivat spelttivehnä ja ohra muodostavat vankan ja ravinteikkaan viljapohjan.
Hapanjuuritaikinan luonnollinen happamuus parantaa suoliston terveyttä, tekee leipäsestä helpommin sulavan ja syventää makua ihastuttavalla kirpeydellä. Tämä resepti ei ainoastaan edistä terveyttä, vaan tukee myös ekologista ruoantuotantoa minimoimalla maankäyttöä ja edistämällä luonnonvaraisten kasvien käytön avulla luonnon monimuotoisuutta.
Ainekset
200 g hapanjuurta
700 g kädenlämpöistä vettä
700 g spelttivehnäjauhoja
25 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
30 g muscovadosokeria
50 g keitettyä, hienonnettua nokkosta
50 g paahdettuja hampunsiemeniä
100 g ohrajauhoja
n. 400 g puolikarkeita vehnäjauhoja
Valmistusohje
Aloita valmistamalla vaalea hapanjuuri esim. ruokkimalla pientä määrää ruisjuurta 200 g lämmintä vettä ja lisäten spelttijauhoja pikkuhiljaa sitä mukaa kun juuri löystyy ja happanee. Käytä makusi mukaan ydin- tai täysjyväspelttijauhoja, tai niiden seosta. Kokonaisuudessaan tähän vaiheeseen kuluu n. 4 h, mikäli sinulla on valmis ruisjuuri esim. pakastimessa. Mikäli ruokittua juurta on enemmän kuin reseptissä mainittu määrä, kannattaa esim. pakastaa ylimääräinen juuri.
Lisää hapantuneeseen juureen loput aineet vaivaten. Aloita hiivasta ja muscovadosokerista ja lisää loput aineet: suola ja puolikarkea vehnäjauho viimeiseksi. Älä lisää kaikkea vehnäjauhoa kerralla, vaan lisää sitä sen verran, että taikina on pehmeää ja kimmoisaa.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Halutessasi voit nostattaa taikinan ennen sen levittämistä pellille. Nostata kuitenkin joka tapauksessa vielä taikinalevyä ennen paistoa. Anna kohota liinan alla n. 30 min, kunnes taikina on kohonnut n. kaksinkertaiseksi. Ripottele pintaan hieman hampunsiemeniä, leikkaa pitsaleikkurilla levyyn jäljet niin että pellillisestä tulee 16 palaa. Leivässä käyttämäni öljyhampun siemenet ovat paitsi paahdettuja, myös suolattuja.
Paista n. 20 min, 210 celsiusastetta, kunnes leipä on väriltään kauniin paahtuneen vihertävä. Murra paloiksi, halkaise ja nauti!
Maaleipä-reseptit
Terholätty
Suvi Tiihosen herkullinen Terholätty Keuruun Ekokylästä sisältää vähemmän tunnettua ruokaa metsästä, liotettuja tammenterhoja, sekä tattarijauhoja, kesäkurpitsaa ja tomaattia.
Serenity-näkkileipä
Tiede- ja taidekokoonpano Serenityn härkäpapu-merilevä-kombucha-näkkileipä yhdistää perinteistä näkkileipää nyky- ja ikiaikaisiin, maaperästä huolta pitäviin raaka-aineisiin.
Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä
Jella Bertellin Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä on oodi hapanjuurileivonnalle, joka hyödyntää monen kasvimailta rikkaruohona kitkettyä mutta herkullista villivihannesta.
Kesäinen spelttileipä
Anne Kiurun juureen leivottu Kesäinen spelttileipä sisältää sekä spelttiä, hamppua että tattaria, joiden mausteeksi on poimittu myös ravinteikkaita villiyrttejä.
Puuleipä
Jani Anders Purhosen pettujauhoista leivottu sekä tammenterhoilla maustettu kuitupitoinen Puuleipä juhlistaa pettuleivän perinnettä ja ottaa kantaa viljelypellon biodiversiteettiin käyttämällä ainesosia, jotka voisivat olla olennainen osa ruokavaliotamme.
Suppilovahvero-levain
Suppilovahvero-levain on porvoolaisravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun kehittämä maukas hapanjuurileipä, jossa yhdistyvät syyskauden sienisadon löydöt ja laadukkaat luomuraaka-aineet kuten vähemmän tunnetuista viljoista tehtyjä jauhoja.