Rakas-leipä
Tekijä: Aila Kiiskinen (Klaukkala)
Tämä leipä on luotu rakkaudesta luontoon ja rakkaudella maalle ja ihmiselle. Reseptissä suositellut Malmgårdin emmervehnäjauhot saavat juuren käynnistymään jo yhdessä vuorokaudessa. Krannin tilan Kunkku kaurahiutaleet ja 00 pizzajauho tuovat leipään rakennetta ja kestävyyttä.
Hienoksi raastettu porkkanaraaste tuo väriä ja makua, mutta katoaa lopullisessa leivässä, joten ”sattumia” jää vähän. Karkeaksi raastettu omena taas pehmenee leivässä ja kosteuttaa sisuksen.
Hampun siemenet tuovat leipään makua, proteiinia, hyviä rasvoja ja vitamiineja. Hunaja tukee kasvisten makua ja suolan määrää voi muunnella oman maun mukaan. Hiiva lisää kuohkeutta valmiiseen leipään ja rypsiöljy pehmeitä rasvoja.
Ainekset
250g Vesi +24 C
200g Emmer sihtivehnäjauho (Luomu, Malmgård)
160g täysjyväkaurahiutale (Luomu, Krannin Kunkku)
450g vesi, kiehuva
450g valmis juuri (vesi ja emmer)
610g kaurapuuro (vesi ja kaurahiutale)
1130g vehnäjauho (00, Luomu, Krannin)
170g omenaraaste, karkea (luomu, kotimainen/itse kasvatettu omena)
170g porkkanaraaste, hieno (luomu/kotimainen tai itse kasvatettu)
90g kuorittu hampunsiemen (Luomu, Hamppufarmi)
30g hunaja ( Häntälän Hunaja)
20g rypsiöljy (kotimainen)
24g suola
11g kuivahiiva
Valmistus
Aloita valmistamalla juuri. Sekoita 250 g vettä (+24 C) ja 200 g emmervehnäjauhoja ja anna kehittyä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta. Kaurapuuroa varten yhdistä 160 g täysjyväkaurahiutaleita ja 450 g kiehuvaa vetää ja anna hautua noin tunnin.
Kun kummatkin ovat valmiit sekoita juuri, kaurapuuro ja loput taikinan ainekset – vehnäjauho, omenaraaste, porkkanaraaste, kuoritut hampunsiemenet, hunaja, rypsiöljy, suola ja kuivahiiva – käsin tai koneella. Vaivaa taikinaa niin kauan, että taikina alkaa irrota astian reunoista.
Kumoa taikina pöydälle/alustalle ja jaa se kahdeksaan osaan. Muotoile taikinasta ensi kahdeksan palloa. Muotoile sitten pallot pisaran muotoiseksi ja laita paperoidulle pellille siten, että kaksi pisaraa muodostavat yhden sydämen. Saat tästä taikinasta 4 sydämen muotoista leipää. Asettele 2 leipää / paistopelti, jotta leivillä on tilaa kohota.
Anna leipien kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä n. 1 h 15 min. Koristele leivät sihtaamalla kevyt jauhotus leivän pintaan; tässä voit käyttää erilaisia sabluunoita, joilla saat esim. pitsikuvioita leivän pinnalle.
Laita leivät esilämmitettyyn uuniin: paista 10-15 min kuumassa uunissa (+ 250 C) ja madalla sitten lämpö (n. 180 C) ja jatka paistamista n. 20–25 min. Jäähdytä leivät mielellään ritilän päällä, jotta myös pohja pysyy mukavan rapeana.
Maaleipä-reseptit
Terholätty
Suvi Tiihosen herkullinen Terholätty Keuruun Ekokylästä sisältää vähemmän tunnettua ruokaa metsästä, liotettuja tammenterhoja, sekä tattarijauhoja, kesäkurpitsaa ja tomaattia.
Serenity-näkkileipä
Tiede- ja taidekokoonpano Serenityn härkäpapu-merilevä-kombucha-näkkileipä yhdistää perinteistä näkkileipää nyky- ja ikiaikaisiin, maaperästä huolta pitäviin raaka-aineisiin.
Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä
Jella Bertellin Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä on oodi hapanjuurileivonnalle, joka hyödyntää monen kasvimailta rikkaruohona kitkettyä mutta herkullista villivihannesta.
Kesäinen spelttileipä
Anne Kiurun juureen leivottu Kesäinen spelttileipä sisältää sekä spelttiä, hamppua että tattaria, joiden mausteeksi on poimittu myös ravinteikkaita villiyrttejä.
Puuleipä
Jani Anders Purhosen pettujauhoista leivottu sekä tammenterhoilla maustettu kuitupitoinen Puuleipä juhlistaa pettuleivän perinnettä ja ottaa kantaa viljelypellon biodiversiteettiin käyttämällä ainesosia, jotka voisivat olla olennainen osa ruokavaliotamme.
Suppilovahvero-levain
Suppilovahvero-levain on porvoolaisravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun kehittämä maukas hapanjuurileipä, jossa yhdistyvät syyskauden sienisadon löydöt ja laadukkaat luomuraaka-aineet kuten vähemmän tunnetuista viljoista tehtyjä jauhoja.